Witam w ten piękny grudniowy dzień moje drogie misie!

Dzisiaj troszeczkę odejdziemy od naszych zwykłych tematów i skupimy się bardziej na zimowych inspiracjach.

To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.

Przepis na: Piernik świąteczny

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 120 g masła
  • 180 g cukru białego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 330 g mąki pszennej

Masa grysikowa:

  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 80 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Jak zrobić piernik świąteczny?

Wykonanie:

Masa grysikowa:

W garnku gotujemy mleko na małym ogniu. Wsypujemy cukier oraz kaszę manną i mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy, stopniowo dodając po łyżce gęstej masy.

Ciasto piernikowe:

W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Po przestygnięciu piernika kroimy go w poprzek na trzy części. Na dolny blat ciasta piernikowego nakładamy warstwę powideł śliwkowych i je równomiernie rozsmarowujemy. Następnie nakładamy ciasto piernikowe, masę grysikową i przekładamy ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *