Dzisiaj troszeczkę odejdziemy od naszych zwykłych tematów i skupimy się bardziej na zimowych inspiracjach.
To zdecydowanie najlepszy przepis na piernik świąteczny! Piekłam go już kilkanaście (a może nawet więcej) razy i zawsze smakuje rewelacyjnie. Jest naprawdę bardzo prostu do przygotowania, a co więcej możecie pominąć masę grysikową i przełożyć go po prostu dwa razy powidłami śliwkowymi.
Przepis na: Piernik świąteczny
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 120 g masła
- 180 g cukru białego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżka
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 330 g mąki pszennej
Masa grysikowa:
- 4 płaskie łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki cukru
- 250 ml mleka
- 80 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Jak zrobić piernik świąteczny?
Wykonanie:
Masa grysikowa:
W garnku gotujemy mleko na małym ogniu. Wsypujemy cukier oraz kaszę manną i mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy, stopniowo dodając po łyżce gęstej masy.
Ciasto piernikowe:
W rondelku rozpuszczamy masło. Po chwili wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy w miseczce. Do większej miski przekładamy ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 26 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku gotujemy na małym ogniu śmietankę kremówkę. Dodajemy po chwili posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Po przestygnięciu piernika kroimy go w poprzek na trzy części. Na dolny blat ciasta piernikowego nakładamy warstwę powideł śliwkowych i je równomiernie rozsmarowujemy. Następnie nakładamy ciasto piernikowe, masę grysikową i przekładamy ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!!